Privatlån – privatekonomi

Senast uppdaterad:

Lägg grunden till god privatekonomi

Redan i unga år bör du införa goda vanor för dina barn och deras kommande privatekonomi. Den klassiska sparbössan är en bra start och lägger en god vana genom att lära barnen att spara ihop till det de verkligen önskar köpa.
Fortsätt därefter att uppmuntra sparandet kanske genom att ge barnet en del av barnbidraget och låta det räcka till alla utgifter en månad framåt. Du ger dem en grund i hur vardagslivet samt hur framtiden kommer att bli. Du lär dem att sparandet är ett måste för att de ska kunna ha råd med det de önskar köpa. Be barnet sätta undan en del av sitt barnbidrag som sparkapital till första bostaden. När ditt barn blir äldre och ska stå på egna ben är grunden redan lagd för en god privatekonomi.

Se över din privatekonomi

Se över din privatekonomi minst en gång per år. Det kan till och med löna sig att ta hjälp av banken eller en fristående privatekonom för att gå igenom dina förutsättningar. Det händer ibland att man måste justera sitt sparande och amorterande. En justering kan vara nödvändig om något händer i ditt liv. Kanske har du drabbats av sjukdom och blivit sjukskriven eller arbetslös, det är två tunga händelser som brukar påverka ekonomin negativt. När du tjänar bättre igen gäller det att lägga undan mer än vad du kanske normalt brukar göra.
Räcker inte sparkapitalet till?
Oförutsedda avgifter kan dyka upp när du minst anar det. Ibland kanske ditt sparkapital inte räcker till och då kan ett privatlån vara något som hjälper dig. Ett privatlån kan vara räddningen när du behöver ett snabbt tillskott i din kassa. Kanske blev din sjukskrivning längre än vad du väntat dig eller blev du kanske arbetslös längre än förväntat? Bilen kan gå sönder när du minst anar det. Det är så mycket som kan hända och oftast kommer en olycka sällan ensam. När du befinner dig mitt i ett kaos kan det vara skönt att ha ett bra grund med ett gott sparkapital, men trots att du sparat under många år så kanske inte sparkapitalet räcker till. Ett privatlån kan då bli räddningen för dig. Ett privatlån går fort och oftast har du dina pengar på kontot inom ett dygn.

Privatlånet

Privatlånet går snabbt att ansöka och du behöver inte uppge någon säkerhet som du måste göra när du tar ett huslån. Har du skulder hos kronofogden kan det däremot sätta lite käppar i hjulet för dig, men i övrigt brukar det inte finnas några hinder för att ansöka om lånet. Alla lån ska betalas tillbaka förr eller senare, så se till att välja ett lån med bra villkor. Du bör undersöka vilka avgifter som döljer sig i lånet och hur mycket ränta som kommer att krävas av dig när du återbetalar lånet. Räkna på hur stor kostnaden blir för att betala tillbaka, de flesta aktörer på marknaden har bra rådgivare som kan berätta mer och de olika villkoren som finns och hjälpa dig att lägga upp en bra betalningsplan som är hållbar för din privatekonomi.

Kommentera
Rösta