Senast uppdaterad 2021-03-19

Lägg grunden till god privatekonomi

Redan i unga år bör du införa goda vanor för dina barn och deras kommande privatekonomi. Den klassiska sparbössan är en bra start och lägger en god vana genom att lära barnen att spara ihop till det de verkligen önskar köpa.

Fortsätt därefter att uppmuntra sparandet kanske genom att ge barnet en del av barnbidraget och låta det räcka till alla utgifter en månad framåt. Du ger dem en grund i hur vardagslivet samt hur framtiden kommer att bli. Du lär dem att sparandet är ett måste för att de ska kunna ha råd med det de önskar köpa. Be barnet sätta undan en del av sitt barnbidrag som sparkapital till första bostaden.

När ditt barn blir äldre och ska stå på egna ben är grunden redan lagd för en god privatekonomi.


Hos Creditti kan du gratis se din kreditvärdighet idag!

Se över din privatekonomi

Se över din privatekonomi minst en gång per år. Det kan till och med löna sig att ta hjälp av banken eller en fristående privatekonom för att gå igenom dina förutsättningar.

Det händer ibland att man måste justera sitt sparande och amorterande. En justering kan vara nödvändig om något händer i ditt liv. Kanske har du drabbats av sjukdom och blivit sjukskriven eller arbetslös, det är två tunga händelser som brukar påverka ekonomin negativt.

När du tjänar bättre igen gäller det att lägga undan mer än vad du kanske normalt brukar göra. På så sätt kan du skapa en buffert som du kan ha användning för i månader.

privatekonomi tips

Räcker inte sparkapitalet till?
Oförutsedda utgifter kan dyka upp när du minst anar det. Ibland kanske ditt sparkapital inte räcker till och då kan ett privatlån vara något som hjälper dig.

Ett privatlån kan vara räddningen när du behöver ett snabbt tillskott i din kassa. Kanske blev din sjukskrivning längre än vad du väntat dig eller blev du kanske arbetslös längre tid än förväntat? Bilen kan gå sönder när du minst anar det.

Det är så mycket som kan hända och oftast kommer en olycka sällan ensam. När du befinner dig mitt i ett kaos kan det vara skönt att ha en bra grund med ett gott sparkapital, men trots att du sparat under många år så kanske inte sparkapitalet räcker till.

Ett privatlån kan då bli räddningen för dig. Ett privatlån går fort och oftast har du dina pengar på kontot inom ett dygn. Idag har många långivare även direktutbetalning!

Privatlånet

Privatlånet går snabbt att ansöka och du behöver inte uppge någon säkerhet som du måste göra när du tar ett huslån. Har du skulder hos kronofogden kan det däremot sätta lite käppar i hjulet för dig, då kan det vara bättre att ta ett pantlån. Men i övrigt brukar det inte finnas några hinder för att ansöka om lånet.

Alla lån ska betalas tillbaka förr eller senare, så se till att välja ett lån med bra villkor. Du bör undersöka vilka avgifter som döljer sig i lånet och hur mycket ränta som kommer att krävas av dig när du återbetalar lånet, se den effektiva räntan.

Räkna på hur stor kostnaden blir för att betala tillbaka, de flesta aktörer på marknaden har bra rådgivare som kan berätta mer och de olika villkoren som finns och hjälpa dig att lägga upp en bra betalningsplan som är hållbar för din privatekonomi.

Vardagsekonomi - budget

P.F.C. är det nya sättet att få koll på din vardagsekonomi. P.F.C. är en app och ett kostnadsfritt Mastercard® som hjälper privatpersoner få koll på sina pengar. I appen kan användaren bland annat sätta en budget, se vilka kategorier som den lägger mest pengar på, frysa och tina upp sitt kort och skapa grupper för att dela köp med vänner.

Med P.F.C. slipper du även alla extra avgifter och valutapåslag på köp utomlands och du kan ta ut upp till 3000 SEK/mån helt kostnadsfritt. Alla köp kategoriseras automatiskt och användaren får ta del av data-drivna insikter om sin vardagsekonomi.


Skaffa kortet nu helt gratis

Investera rätt och spara

Sparräntan är ofta usel hos många banker, men medan börsen är instabil så är det ändå bättre att få någon krona istället för att kanske förlora 25-50% på fonder och aktier.

Det finns dock en del smarta tjänster som kan ge dig mycket bättre avkastning, jämfört med den låga sparräntan som bankerna har. Här ska vi titta på några av alternativen.

Investera i att låna ut pengar som en bank

Hos Lendify kan du inte bara låna pengar utan du kan även investera pengar som lånas ut till de som söker privatlån. Risken får ses som låg jämfört med en aktieportfölj och du kan få avkastning mellan 7-15% på de pengar du satt in hos Lendify.

Använd rätt kreditkort som ger kickbank och lönar sig

Själv satsar jag på kreditkort som ger avkastning på olika sätt. Exempelvis när jag reser mycket är SJ mastercard en bra deal eller Amex SAS Eurobonus, eller SAS Mastercard. Det finns även andra kort som ger rabatt i butiker och bensinmackar. Vi rekommenderar att undersöka vilket kreditkort som passar dig bäst hos Kortio.

Köp preferensaktier

Preferensaktier är ett bra alternativ när du vill ha bättre avkastning på dina pengar. Hos Untie får du 7% avkastning på deras preferensaktier.

Investera i aktier eller fonder

Det kan vara fördelaktigt att satsa i fonder och aktier om man är beredd på att ta en lite större risk. Då är uppsidan också desto högre på kortare tid. Dock tar Nordnet och Avanza alldeles för höga avgifter och courtage. Vi rekommenderar en ny plattform som heter Savr. Här finner ni exakt samma fonder och aktier som hos Avanza och Nordnet. Resultatet blir dock att du betalar 30 - 50 % lägre avgifter, varje år.

Privatekonomi app

Sist men inte minst rekommenderar vi en privatekonomi app för investeringar och sparande. Med Opti blir sparandet i mobilen väldigt smidigt. Med appen Opti är det enkelt att få ett bättre sparande. Oavsett om du ska spara 200 kr i månaden eller investera 200 000 kr så ser Opti till att du får det bästa för just dig.
Opti ger högst avkastning för den risk du tar. Forskningen visar att diversifiering fungerar bäst. Högst avkastning fås för en viss risknivå om man bygger portföljer som innehåller så många olika tillgångar som möjligt, från så stor del av världen som möjligt. Idag finns ingen annan investeringstjänst, inte ens för de mest förmögna, som har en högre diversifiering än Opti.
Android appiOS app