Funderar du på att köpa en sommarstuga eller ett fritidshus som står på ofri grund men behöver låna pengar till köpet?
Då är den här guiden om att låna till fritidshus eller sommarstuga riktad till dig!
Det finns nämligen ett antal poäng och begrepp du måste förstå dig på för att bli beviljad lånet och slippa göra några finansiella misstag. I dagsläget brukar det dessutom vara svårt att låna pengar med säkerhet till i ett arrendehus av större banker – men självklart betyder det inte att det är omöjligt att låna till ett hus byggt på en arrendetomt.
Därför ska diskutera mer hur man kan går tillväga i detta inlägget.
Ett arrendeavtal definierar relationen mellan dig som nyttjar en tomt och en fastighetsägare som äger den. I andra ord handlar arrendeavtalet om nyttjanderätt.
Medan du betecknas som en arrendator, jordägaren är den som upplåter marken till dig, och i arrendeavtalet definierar hur du får nyttja jordägarens mark.
När det gäller sommarstugor och fritidshus som är byggda på en arrendetomt så pratar vi om ett så kallat bostadsarrende. Det innebär att du får bygga på tomten eller bo i nuvarande hus på tomten men att det är förbjudet att nyttja marken till jordbruk.
Som arrendator brukar du ha besittningsrätt på fritidsarrendet, detta är dock inte fallet om:
Det är alltid ytterst viktigt att arrendeavtalet man skriver på täcker alla poäng och leder till en stark besittningsrätt.
Bostadsarrendeavtalet kan tecknas på minst 5 år eller, vanligen, för arrendatorns livstid. Giltighetstiden blir 5 år automatiskt om man inte har definierat något annat.
Fastighetsägaren bestämmer vad arrendetomten ska uppgå till. Om villkoren ska ändras efter att avtalet redan har signerats så ska man vända sig till arrendenämnden.
Man kan under vissa förutsägningar överlåta arrendeavtalet till någon annan, alltid dock med markägarens godkännande och till en ny arrendator som har godtagbar ekonomi och kan betala arrendet.
Ett arrende kan aldrig pantsättas, och arrendatorn måste bruka huset själv och inte i första hand hyra ut det till andra.
Vill man säga upp sitt arrendeavtal måste man göra det skriftligt minst 1 år innan avtalstiden löper ut. Om man missar uppsägningstiden så förlängs avtalet automatiskt med en tidperiod definierad i arrendeavtalet.
Även om det kan vara lite svårt att få låna pengar till en sommarstuga eller ett fritidshus som står eller ska byggas på en arrendetomt så går det faktiskt att låna pengar till det.
Eftersom man inte kan pantsätta ett arrende eller ofri grund, så brukar banker inte vilja bevilja bolån. Inte heller brukar de vilja godkänna en säkerhetsöverlåtelse vilket är en typ av säkerhet.
Det snabbaste och smidigaste sättet att få pengar till ett bostadsarrende är att ta ett blancolån, också känt som privatlån. Blancolån kräver ingen säkerhet och därför brukar de betalas ut väldigt snabbt – långivaren behöver inte kolla lika många bakgrundsfaktorer. Det betyder också att man får låna till bostad utan kontantinsats.
Vill du ta privatlån så lönar det sig att jämföra olika långivare på marknaden då de erbjuder olika höga räntor. Att låna av den första långivaren är ett vansinne som kan bli väldigt dyr. På så sätt kan man göra en enda kreditupplysning som de olika långivare tar del av och få sin låneansökan behandlad upp till 24 timmar. En låneansökan är gratis och en låneförmedlare kan inte tvinga dig att tacka ja till lånet om du inte har fått ett erbjudande du tycker om.
Om du får låna privat styrs främst av två faktorer - din betalningsförmåga och din kreditvärdighet – alltså om du kan betala tillbaka lånet och samtidigt har en bra ekonomisk historik. I praktiken betyder det att du ska tjäna tillräckligt med pengar varje månad för att kunna betala räntan och inte ha några aktiva betalningsanmärkningar hos Kronofogden.
Den enda nackdelen med att ta privatlån är att räntan brukar vara avsevärt högre än hos vanliga lån med säkerhet – långivaren tar ju en stor risk med att låna pengar utan att något har pantsatts. Räntan brukar ligga mellan 4–10% och maxbeloppet är 600 000 kronor hos de flesta långivare på marknaden.
COOP har blivit partner med villaägarna så vi kan rekommendera att läsa vår artikel om MedMera bank lån här!
Har du någon I familjen eller bekantskapen som har bra ekonomi, bra återbetalningsförmåga och dessutom skulle vilja låna dig pengar för bostadsarrendet?
Toppen! Då ska ni skriva på kontraktet på en gång – det blir billigare för alla parter. Den andre kan också stå på ett eventuellt bolån som medlånetagare och därmed öka dina chanser att få låna pengar med säkerhet.
Har du redan ett bolån på din nuvarande bostad så är det värt att undersöka om du skulle kunna utöka det.
Du får större chans att kunna göra det om du har amorterat lånet enligt schema eller om din fastighet har ökat i värdet under tiden.
Först och främst ska man se över om man har råd med ett fritidshus. Oförutsedda avgifter kan alltid ställa till problem – därför ska man vara säker på sin ekonomi på lång sikt.
Fritidsfastigheten man funderar på att låna till ska kollas ordentlig av en besiktningsman. Ta reda på om möjligheterna att bygga ut och renovera fastigheten begränsas av något avtal.
Slutligen ska man hitta den bästa finansieringslösningen för sitt framtida fritidshus.
Vi rekommenderar att man tar ett privatlån utan säkerhet (som brukar vara den enda lösningen när det gäller arrendefastigheter) och jämför många olika långivare med hjälp av en enda kreditupplysning innan man lånar med hjälp av en låneförmedlare – bara då kan man räkna med att få bästa möjliga ränta utan att försämra sin kreditvärdighet med många kreditupplysningar.