Lån och spar erbjudanden

Lån och spar erbjudanden

Att spara och låna är förstås två olika saker, men samtidigt har dessa saker mycket gemensamt – till exempel ränta, även om den fungerar på olika sätt för lån och spar. En del väljer dessutom att börja spara och ta ett lån samtidigt, och då kan man göra det hos samma bank eller kreditgivare. Hur fungerar det? Det ska vi reda ut här.

Låna eller spara?

Generellt kan man säga att det förstås är bättre att spara än att låna, men det finns situationer då man faktiskt behöver ta ett lån. Huruvida det är en bra idé att börja spara samtidigt som man har ett lån kan man bara avgöra själv, och det är förstås många saker som spelar in – hur stort lånet är och hur länge man ska betala på det, samt hur hög räntan är på sparkontot och på lånet till exempel.

Om sparräntan är hög medan lånets ränta är låg, och det kanske dessutom handlar om ett litet lån, så kan det faktiskt vara värt att börja spara samtidigt som man har ett lån. I annat fall är det ofta smartare att betala av lånet innan man börjar spara.

Kreditkort med sparränta

När man tänker på kreditkortets ränta så är det väl oftast den ränta man betalar för lånat belopp som man tänker på, men det finns faktiskt kreditkort man kan spara med. Alla känner kanske inte till att många kreditkort fungerar åt båda håll så att säga – du kan alltså inte bara låna från kortet, utan även sätta in pengar på det.

Sätter du in pengar på ett kreditkort så kan du antingen använda det löpande, precis som ett vanligt bankkort där pengarna dras från kortet direkt, eller också kan du låta pengarna ligga kvar där – och få ränta på dem.

Många kreditkort har dessutom väldigt hög ränta – många gånger till och med högre än räntan på ett vanligt sparkonto. Upp till 2 procents sparränta förekommer faktiskt, och ett exempel på ett kreditkort som erbjuder denna sparränta är Shell Mastercard.

Räntan gäller ofta upp till ett visst belopp, vanligen 15 000 kronor. Detta innebär att man kan få upp till 300 kronor i sparränta per år. Något man dock bör tänka på är att en del kreditkort har en årsavgift, vilket kan innebära att det blir plus minus noll i slutändan. Det är dock inte alla kreditkort som har en årsavgift.

Ett kreditkort med sparränta kan vara ett bra val för dig som vill spara, men också vill ha möjligheten att använda kreditkortet på vanligt sätt när det behövs. Eller för dig som till en början vill använda kreditkortet som vanligt, och senare börja spara.

NOWO card – spara till pensionen

Ett bra alternativ om du vill börja pensionsspara men inte riktigt har utrymme till det är NOWO. Att beskriva NOWO är inte det enklaste, eftersom de erbjuder väldigt mycket. För att förklara det enkelt kan man säga att det är en app du laddar ned, där du kan svara på enkäter och shoppa med cashback – och allt du tjänar sparas.

Det du sparar är helt enkelt ditt pensionssparande, som sparas i fonder med ränta. Pengarna växer utan att du behöver göra något, och för att fortsätta spara så fortsätter du bara fylla i enkäter och handla hos välkända butiker genom appen.

Men det är inte allt. NOWO erbjuder även ”Nowo card”, ett kreditkort där en viss summa sätts in till ditt sparande varje gång du använder du kortet – utan att du behöver göra något annat än att handla.

Utöver det kan du ställa in ”dagspar”, vilket innebär att en liten summa dras från ditt konto varje dag och sätts in på ditt pensionssparkonto hos Nowo. Du kan välja att spara mellan 10 och 200 kronor per dag.

Resurs Bank ligger bakom NOWO card. Läs vår recension om Resus bank här!

Lån- och sparbanker

Slutligen finns det också banker som erbjuder både lån och sparkonton. Ett exempel på en sådan är ”Lån & Spar Bank”. De erbjuder privatlån, medlemslån, billån, kreditkort och olika sparkonton. Såväl lånen som sparkontona och kreditkortet fungerar precis som vanligt, och du väljer själv vad du behöver.

Men det finns förstås många andra som erbjuder både lån och sparkonto, och ibland även kreditkort. Santander erbjuder ett stort antal olika lån, ett kreditkort samt ett sparkonto. Bank Norwegian har alla dessa alternativ, samt försäkringar.

En bank som erbjuder både lån och sparkonton är ett bra val för dig som vill påbörja ett litet sparande samtidigt som du har, eller ska ansöka om, ett lån. Det är också ett bra alternativ om du vill ha det ena, men kan behöva det andra längre fram. Då har du nämligen redan en bank som du känner till och litar på.

Om du ska ansöka om ett lån kan det alltså vara bra att göra det hos en bank som även erbjuder sparkonton, så att du senare kan öppna ett sådant. Om du istället ska öppna ett sparkonto kan det vara bra att välja en bank som även erbjuder lån, i fall det är något du skulle behöva i framtiden.