Betalningsfri månad

Betalningsfri månad

Flera långivare och kreditgivare erbjuder betalningsfria månader, och då vanligen en eller två sådana per år. En betalningsfri månad innebär helt enkelt att lån- eller kredittagaren kan välja att inte betala något alls på sin skuld en specifik månad.

Det är inte alla långivare och kreditgivare som erbjuder detta, men det kan vara praktiskt om det finns möjlighet att nyttja en sådan. Vill man göra det så finns det dock en del saker som man behöver tänka på. Här kommer vi att gå igenom sådana saker, samt vilka som faktiskt erbjuder betalningsfria månader.

Fördelar med betalningsfri månad

Fördelen med betalningsfri månad är helt enkelt att du slipper betala en månad om du inte kan, om ekonomin är extra ansträngd en månad till exempel. Det kan vara en stor fördel om det har uppstått oförutsedda utgifter en månad, som gör att pengarna inte riktigt räcker till.

En betalningsfri månad kan fungera som en säkerhet om något skulle hända som gör att du inte kan betala en månad. Det är ingenting man behöver, eller bör, använda annars. Det är alltså bra om möjligheten finns, för att ge trygghet, men det är inte säkert att du kommer att behöva nyttja den betalningsfria månaden.

Tänk på det här när du nyttjar en betalningsfri månad

Betalningsfri månad skiljer sig lite åt mellan olika kreditgivare, och långivare. Även om du har nyttja en sådan tidigare hos en annan långivare så kan det vara bra att kolla upp vilka villkor som gäller. Det skiljer sig även åt mellan kreditkort och lån.

fakturor utnyttja betalningsfri månad

Om du har ett lån så innebär en betalningsfri månad att betalningen skjuts upp, och att du kommer att betala på lånet en månad längre. Om du till exempel betalar av på 24 månader så kommer du istället att betala av på 25 månader, om du nyttjar en betalningsfri månad.

Använder du ett kreditkort så finns det ofta ingen fast amorteringstid, och istället tillkommer ränta varje månad. Om du nyttjar en betalningsfri månad så betalar du ingenting på lånet den månaden, men räntan tillkommer ändå och den totala skulden blir lite högre. Det fungerar alltså som vanligt, eftersom räntan alltid läggs på varje månad, men eftersom du inte betalar något den månaden så ökar skulden något istället för att minska.

Det kan alltså vara bra att tänka på att skulden inte kommer att stå stilla den månad du inte betalar, utan räntan tillkommer ändå. Det här innebär alltså att du i slutändan kommer att ha betalat mer, eftersom det blir en extra månad med ränta. Om räntan är hyfsat låg och skulden likaså så kommer det här inte att märkas särskilt mycket, men om du däremot har en hög ränta och en stor skuld så märks det desto mer.

krav betalningsfri månad hos långivare

Krav för betalningsfri månad

För att få använda en betalningsfri månad så finns det alltid vissa krav, men vilka de är kan förstås variera. Generellt brukar det dock handla om att du ska ha haft ditt kreditkort eller ditt lån en viss tid, att du har betalat som du ska på lånet och att du inte nyligen har nyttjat en betalningsfri månad. Det kan variera hur många betalningsfria månader man får använda, men även om du har två per år så brukar dessa inte få användas direkt efter varandra.


klarna betalningsfri månad

Klarna betalningsfri månad

Klarna har flera olika tjänster, till exempel faktura och konto samt kreditkort.

Om du har delbetalning hos Klarna så kan du få en betalningsfri månad, och du kan även förlänga betalningstiden om du hellre vill göra det. För Klarnakortet finns ingen betalningsfri månad.


swedbank betalningsfri månad

Betalningsfri månad hos Swedbank

Swedbank erbjuder både lån och flera olika kreditkorten. På deras kreditkort finns möjligheten att använda två betalningsfria månader per år.

Om man har ett lån hos Swedbank så finns det vanligtvis ingen möjlighet att få en betalningsfri månad, men skulle man vara i stort behov av det så kan man kontakta ett bankkontor och kolla om möjligheten finns.


coop lån med mera bank

Coop lån med betalningsfri månad

Coop erbjuder två betalningsfria månader per år när man har ett lån hos dem, dock inte två månader efter varandra. Det som inte betalas under en betalningsfri månad fördelas på resterande återbetalningstid, vilket innebär att månadskostnaden blir lite högre resten av tiden - men lånet kommer inte att bli längre. Räntan för den betalningsfria månaden betalas nästkommande månad. Läs mer detaljerad fakta på vår sida om Coop lån!
Resurs bank

Betalningsfri månad hos Resurs Bank

Resurs Bank erbjuder betalningsfri månad både för kreditkort och privatlån. Om de kan erbjuda en sådan så står det på inbetalningsavin från dem. Får man ett sådant erbjudande och vill aktivera det så tar man kontakt med Resurs Bank enligt deras instruktioner.


Icabanken betalningsfri månad


Betalningsfri månad ICA Banken

ICA Banken erbjuder inga betalningsfria månader. Däremot kan man vid behov kontakta ICA Banken och be om ett amorteringsanstånd, så avgör de om det kan beviljas eller inte.


santander bank


Betalningsfri månad hos Santander

Santander erbjuder betalningsfri månad för en del av sina privatlån. Alla har dock möjlighet att be om betalningsfria månader, och då kan dessa användas två gånger per år. Man behöver dock ha betalat på lånet i minst sex månader innan man använder en betalningsfri månad, och ha skött sina betalningar. Skuldsaldot får inte heller överstiga 200 000 kronor, och betalningsfri månad kan inte nyttjas om avbetalningen är räntefri.
remember betalningsfri månad

Betalningsfri månad med Remember

Remember erbjuder betalningsfri månad två gånger per år. Vill man nyttja en sådan så ansöker man om det. Dock får man inte ta två betalningsfria månader efter varandra.


marginalen bank

Betalningsfri månad hos Marginalen

Marginalen Bank har både kreditkort och lån. De erbjuder två betalningsfria månader per år på kreditkort, men det får inte vara två månader efter varandra. Man måste ha haft kortet i minst sex månader, och inte ha varit sen med någon betalning eller ha övertrasserat. Saldot får inte heller understiga 150 kronor. Räntan som tillkommer den betalningsfria månaden läggs på nästa kontoutdrag. Vill man använda en betalningsfri månad så kontaktar man Marginalens kundservice.


banknorwegian

Bank Norwegians betalningsfria månad

Hos Bank Norwegian kan man ansöka om en betalningsfri månad. För att bli beviljad krävs bland annat att man har skött sina inbetalningar. För att ansöka om en betalningsfri månad loggar man in på “Mina sidor” på deras hemsida, eller ansöker i appen. Se mer på vår sida med recension av Bank Norwegian!


Betalningsfri månad vid skuldsanering

Om man inte klarar av sina skulder så kan man ansöka om skuldsanering. Det innebär att man under några år betalar en del av sina skulder, så mycket man klarar av, för att sedan vara skuldfri. Under dessa år lever man på existensminimum och måste betala så mycket man kan på sina skulder.

Om man har skuldsanering så finns det två betalningsfria månader per år. Dessa infaller i juni och december. Anledningen till att just dessa månader är betalningsfria är för att barnfamiljer ska ha möjlighet till sommarlovsaktiviteter och julfirande.